Rots en water

Rots & Water is een psycho-fysieke sociale competentietraining die kinderen weerbaar maakt en veerkracht geeft.

Je leert je krachtig te voelen en eigen keuzes te maken (Rots). Je leert soepel mee te bewegen met de ander en samen te werken, spelen en leven (Water). Je leert dat je afhankelijk van de situatie een keuze kunt maken: een Rots- of Waterhouding. Deze keuze is niet altijd makkelijk maar wordt eenvoudiger als je stevig staat, je kracht voelt en gefocussed bent.  Bij Rots & Water leer je de balans vinden tussen je rots en je water deel.

 


 

Rots staat voor eigen grenzen aangeven, zelfstandig beslissingen nemen, een eigen weg gaan, durven en doen

 

Water staat voor communicatie, luisteren, samen naar oplossingen zoeken en de grenzen van anderen respecteren


Drie bouwstenen

Zelfreflectie en zelflkennis: Je leert bij Rots & Water te kijken naar je eigen gedrag, gedachten en emoties. Je leert wat jouw gedrag kan betekenen voor anderen.

Zelfbeheersing en emotieregulatie: Je leert rustig te blijven, na te denken over de manier waarop je wilt reageren en dan een keuze te maken.  

Zelfvertrouwen: Je leert je eigen ik-kracht en veerkracht kennen en erop vertrouwen dat je om kan gaan met lastige situaties. Je ervaart dat jezelf de moeite waard bent. 

 

De training in de praktijk

Bij de Rots & Water training leren de kinderen niet alleen met hun hoofd en hersenen. Met behulp van een grote verscheidenheid aan spelletjes, oefeningen en "uitspelen" leren ze ook met hun lichaam.  Hierbij maken de kinderen op speelse wijze kennis met het 5 G-schema: gebeurtenis > gedachten > gevoelens > gedrag > gevolg.  Ze leren hun eigen gevoelens te onderkennen en erkennen. Deze gevoelens mogen er zijn.  Na het erkennen van je gevoelens kan je kiezen wat je er mee doet. 

Een belangrijke basis van de training is "stevig staan".  Als je stevig staat wordt je ik-kracht en zelfvertrouwen groter en voel je meer rust, ruimte en vertrouwen om te handelen op de wijze die je zelf kiest.  Stevig staan = gronden, centreren, focussen.

Tussen de oefeningen door is er tijd voor reflectie, bespreken en kaderen van wat de kinderen ervaren en geleerd hebben.

 

Individuele aanpak

Bij de individuele trainingen pas ik mijn aanbod aan op de specifieke begeleidingsbehoeften van het kind.

Heeft een kind meer zelfvertrouwen en/of positieve zelfspraak nodig? dan zal de nadruk liggen op oefeningen als stevig staan, zichzelf (fysiek en mentaal) groot maken, krachtig STOP zeggen, helpende gedachten en grenzen aangeven.

Is een kind geneigd heel rotsig te zijn? dan zal de nadruk liggen op oefeningen die leren meebewegen, rekening houden met anderen, en zelfreflectie.

Altijd zullen beide kanten, rots én water, worden belicht.

 

Meer informatie: www.rotsenwater.nl