Werkwijze

Kennismaking

In een eerste (telefonisch) contact kijken we of mijn aanbod passend is bij de begeleidingsbehoefte van het kind.

Hierna vindt een vrijblijvend en gratis intakegesprek plaats met kind, ouder en/of andere betrokkenen. Voor de motivatie en het welslagen van de begeleiding vind ik het belangrijk dat het kind zo mogelijk ook zelf betrokken is bij het formuleren van de hulpvraag en/of werkwijze. 

Op basis van de intake stellen we een plan van aanpak op. Hierin worden doel, werkwijze, verwachte duur en wijze van terugkoppeling en evaluatie afgesproken. 

 

Aan het werk

Elk begeleidingstraject zal starten met kennismaking met het kind. Met behulp van een kennismakingsspel, vragenkaartjes, tekenen of schrijven (afhankelijk van de leeftijd en interesse van het kind) zal ik in kaart brengen wat de belevingswereld is van het kind, hoe het kind zichzelf ziet en waar hij/zij aan wil werken. In deze kennismaking met het kind wordt ook het doel van de ondersteuning besproken en worden de eerste verwachtingen van het kind en de verwachtingen van ouders/school naast elkaar gelegd.


    • Voor het versterken van de veerkracht, weerbaarheid en sociale vaardigheden van een kind maak ik gebruik van Rots & Water. Ook put ik uit mijn ervaring met Mindset, Het 5 G-Schema, Helpende Hand en Kids Skills. 
    • Bij ondersteuningsvragen op het gebied van executieve functies maak ik gebruik van Wijzer in Executieve Functies (WiEF) van Zien in de klas en/of De Autometafoor van Unique Talentbegleiding. Ook oefeningen van Rots & Water worden ingezet bij het versterken van de executieve functies.  
    • Bij ondersteuningsvragen op het gebied van Remedial Teaching sluit ik bij voorkeur aan op de methode van de school zodat we werken met voor het kind bekende strategieën. Daarnaast kunnen ook RT materialen worden ingezet.  Tijdens RT kan zeker ook gewerkt worden aan het versterken van de executieve functies en/of mindset. Voor het versterken van de concentratie maak ik tevens gebruik van Rots & Water oefeningen.

    Wijzer in Executieve Functies 

    Met Wijzer in Executieve Functies (WiEF) worden kinderen zich bewust van de vaardigheden die ze nodig hebben om te leren leren. Op speelse wijze wordt gewerkt aan het versterken van de executieve functies. Bij WiEF wordt de aansprekende metafoor van een boot gebruikt. Aan de hand van praatplaten en voorbeelden worden zeven executieve functies doorgenomen. Zo staat het anker voor inhibitie. Het anker heb je nodig om te remmen, te focussen. Het kompas staat voor plannen en organisatie. Dit heb je nodig voor het maken van een plan van aanpak, hoe ga je varen. Met spelletjes en opdrachten worden de verschillende onderdelen verduidelijkt en versterkt.

    www.zienindeklas.nl


    De Autometafoor

    De Autometafoor geeft in positieve taal en met duidelijke beelden vorm aan de executieve functies die belangrijk zijn voor de dagelijkse taakaanpak, werkhouding en zelfstandigheid. De metafoor van de auto die hierbij gebruikt wordt maakt de kinderen bewust van hun manier van leren, informatie verwerking, aanpak, communicatie en reflectie. Met behulp van een grote variatie aan oefeningen en activiteiten versterken de kinderen de verschillende executieve functies.

     


    Mindset

    Met het Werkboek Mindset maakt het kind stap voor stap kennis met de Mindsettheorie van Carol Dweck. Via de verhalen van Fixie en Growie leert het kind wat het verschil is tussen de vaste mindset en de groeimindset. Hierbij komen alle relevante thema’s aan bod, zoals de wijze waarop je denkt over je intelligentie en kwaliteiten, je comfortzone, het aangaan van uitdagingen, het leren van fouten, doorzettingsvermogen en meer. Door middel van afwisselende en creatieve opdrachten leert het kind hoe hij of zij kan leren denken zoals Growie en hoe hij of zij dit kan inzetten bij het werken aan zijn of haar eigen doelen.

    www.platformmindset.nl


    Kids Skills

    Kids’ Skills is een speelse, praktische benadering voor het oplossen van moeilijkheden waarmee kinderen worden geconfronteerd. Centraal staat het idee dat  praktisch alle problemen kunnen worden opgevat als vaardigheden die nog ontwikkeld moeten worden.

    Omdat het kind in deze methode zelf regisseur is van het proces van het aanleren van zijn of haar vaardigheid heeft het plezier in het aanleren van de vaardigheid én beklijft het!

    Kids’ Skills is ontwikkeld door de Finse psychiater Ben Furman en bedoeld voor kinderen tot ongeveer 12 jaar.